Hírek

A Dűne látványtervezőjével és a moziban sosem látott filmekkel vár Szolnokon az Alexandre Trauner Fesztivál

Október 15. és október 20. között kerül megrendezésre az ATAFF Filmfesztivál Szolnokon. Főszerepben a látványtervezők, a szervezők pedig ismét igazi  filmkülönlegességekkel várják a mozi rajongókat.

Október 15. és 20. között ismét az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában.

A szervezők idén is olyan filmeket tárnak a nagyközönség elé, amelyek először itt és később is csak elvétve lesznek láthatók a magyar mozik kínálatában.

Nincs filmfesztivál sci-fi nélkül

A háborús filmeken át a különleges személyes sorsokat bemutató és számos műfajt felölelő idei ATAFF-lineup lebilincselő történeteket kínál, amelyek a háború, a társadalmi elismerés, a faji és vallási kérdések, a szerelem, a modernitás előretörése, a témáit kutatják. A színes és különleges programból két filmet szeretnénk mindenképp a Roboraptor olvasói számára kiemelni, mint a fantasztikum határán egyensúlyozó darabok.

A szolnoki filmfesztivál nyitófilmje és egyben magyar premier lesz a portugál mester, Miguel Gomes filmje, a Grand Tour, amely

egy álomszerű, mámoros, pezsdítő, korszakokon és kontinenseken átívelő utazási napló.

A Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában idén debütált film igazi gyógyír a nehéz időkre ebben a zaklatott világban. A film első felében a házasság elől megfutamodó Edwardot láthatjuk, majd fordulatot vesz a történet, és az őt üldöző Mollyt követhetjük.

A másik figyelemre méltó film a görög rendező, Yannis Veslemes alkotása, ami az ATAFF szervezői szerint egy pszichedelikus és hallucinogén utazásra invitál minket, ahol a főszereplők egy szerettük elvesztését próbálják feldolgozni. Az Anyánk virágai (She Loved Blossoms More) című film három testvér (Panos Papadopoulos, Julio Giorgos Katsis és Aris Balis alakításában) hihetetlen hullámvölgyeit követi nyomon, akik úgy döntenek, hogy egy szokatlan időgépet építenek annak érdekében, hogy visszahozzák elhunyt édesanyjukat. Amikor belép a képbe zavart apjuk, ál-tudományos kísérleteik egyre rosszabbra fordulnak, és végül két testvér csapdába esik egy pszichedelikus tájban, a múlt és a jelen összemosódik, amelynek eredményeként egy nyugtalanító alternatív valóság jön létre. Veslemes filmje egy szürreális sci-fi vígjáték, amelyben a drogok önálló karakterré válnak. Egyfajta görög stílusú újraértelmezése David Cronenberg Meztelen Ebédjének – írja róla a Cineurope. A bizarr látványvilág megtervezéésért Elena Vardava felelt.

Az ATAFF fesztivál további filmjeiről itt olvashattok.

Mesterkurzusok

A filmek mellett mesterkurzusokon is lesz lehetőség részt venni, és kis betekintést nyerni a filmszakma izgalmas világába. Többek között előad Portik Adorján, a Dűne egyik művészeti rendezője, aki a Dűne 2 és a Dust Bunny (Bryan Fuller, a Hannibal alkotójának Magyarországon forgó filmje) díszleteit hasonlítja össze. De itt lesz Jette Lehmann, a dán történelmi film, A fattyú látványtervezője, aki a történelemről mesél filmes szemmel; és Pater Sparrow, a Cicaverzum és a Semmelweis látványtervezője, aki a szakma meglepő kihívásairól fog beszélni. Ezenfelül október 16-án egy beszélgetés keretében Antal Nimród mesél egy interaktív beszélgetésen a Stranger Things forgatásáról és arról, hogyan lehet Amerikában magyar filmesként érvényesülni.

A mesterkurzus időpontjait és a belépők áráról az ATAFF fesztivál honlapján tudtok tájékozódni!

Forrás: ATAFF Press

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.