Könyv

Ezen a Magyarországon a rendőrség simán fényt derít egy nemzetközi összeesküvésre – Az utolsó magyar akcióhős kritika

Kondor Vilmos alternatív történelmi regénysorozata folytatódik! Nemes Albert most egy összeesküvés szálait próbálja kibogozni, miközben egy volt zsoldoskatonát is meg kell védenie az üldözőitől. A tét nagyobb, a nyomozás veszélyesebb, mint valaha. Az utolsó magyar akcióhős tényleg olyan, mint egy izgalmas kémfilm: feszült, fordulatos, tele emlékezetes karakterekkel és persze egy csipet romantikával. Spoilermentes kritika.

Kondor Vilmos, az egyik legsikeresebb magyar krimiíró alternatív történelmi regénye, A második magyar köztársaság című regénye 2022-ben jelent meg. A kerettörténet szerint 1944. októberében Magyarország kiugrási kísérlete sikerrel járt, és a háború végén a szövetségesekhez csatlakozott. Nincsenek szovjetek vagy kommunista hatalom, jólét uralkodik, a köztársasági elnök pedig ifjabb Horthy Miklós. Az első kötetről mi is írtunk, a második rész pedig tavaly jelent meg, amelyben Budapest szervezte az 1968-as olimpiai játékokat, és a főhősnek egy sportoló halálát kellett kinyomoznia. Az utolsó magyar akcióhős a regénysorozat harmadik kötete.

Nemes Albert – aki immár főfelügyelő – épp egy tolvajt juttat bíróság elé. Az ügy egyszerűnek tűnik, egészen addig a pontig, amikor fény derül arra, hogy a férfi korábban zsoldoskatona volt Afrikában. Markovits ráadásul információkkal rendelkezik az évtized rejtélyéről: arról ki gyilkolhatta meg Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkárt. Nemes nyomozni kezd régi társával, Gostival, ám ahogy göngyölítik fel a szálakat, úgy bonyolódik egyre jobban az ügy. Ráadásul veszélyes alakok fenyegetik nemcsak az ő életüket, de Markovits kislányáét is.

Közben a rendőrkapitányságon is nő a feszültség, ahogy Tokaji-Bajnok alezredes megpróbálja Kádár János rendőrkapitányt megbuktatni. Politikai cselszövés, összeesküvés-elméletek, házon belül intrikák közepette kell nyomoznia Nemesnek, aki testi épségét sem kímélve próbálja kideríteni, ki ölte meg az ENSZ főtitkárt, és kik törnek a zsoldoskatona és lánya életére.

Történelem és fikció

Kondor most is jól vegyíti a megtörtént történelmi eseményeket a fikcióval. Dag Hammarskjöld ENSZ főtitkár ugyanis létező történelmi személy volt, aki sokat tett a gyarmati uralom alól felszabadult afrikai országokért. 1961-ben épp Kongóba tartott, hogy kiharcoljon egy fegyverszünetet a frissen függetlenedett, de már polgárháború szélére sodródó országban, amikor a gépe a mai Zambia területén a földbe csapódott. A katasztrófa során a gép valamennyi utasa életét vesztette. A hatóságok sokáig vizsgálták a tragédia körülményeit, ám azok a mai napig tisztázatlanok. Elég sok elmélet is van arról, hogy valójában politikai merénylet történt.

Dag Hmmarskjöld

A regény alternatív történelmi idősíkján Hammarskjöld a magyarok számára is fontos személy. Ő az, akinek közbenjárására nem eszkalálódik tovább az 1956-os konfliktus a szovjetekkel, és Kádár még időben megbuktatja a szovjetbarát politikusokat. Az utolsó magyar akcióhős ismét egy ötletes expozícióval indít így: ezúttal egy Magyarország történetéről szóló könyv részlete magyarázza el, mi történt 1956-ban ezen az idősíkon és milyen szerepe volt az ENSZ-nek a konfliktus elsimításában.

Kondor alaposan beleásta magát Hammarskjöld halálának rejtélyébe.

A források alapján Az utolsó magyar akcióhős történetében egy valószínű lehetőséget fest fel, hogy kik lehettek a felelősek a főtitkár haláláért. A politikai hátteret is jól megalapozza, nemcsak a könyv elején lévő kivonatban. Később a karakterek párbeszédéiből és újságcikkekből is sokat megtudunk a miénktől eltérő idősík világáról.

A krimi szál mellett természetesen Budapest most is nagy hangsúlyt kap, igaz, most valamivel kevesebbet, mint az előző két kötetben. Viszont megismerhetjük a belvárosi zsidónegyedet, ahol sosem volt deportálás, így továbbra is virágzik, tele remek kóser éttermekkel. Decemberben járunk, így igazi téli és karácsonyi hangulat uralkodik a városban. Ugyan karácsonyi vásárokról nem esik szó, mégis a körúti forgatag, a tabáni hófödte domboldalai és a behavazódott belváros remek hangulatot kölcsönöz a történetnek. Rövid időre a Balatonra is ellátogatunk a főhőseinkkel, ahol az autópályákat rendesen takarítják, és a kormány  – ugyan egyelőre ígéret formájában – az Alföldet és a Balatont összekötő autópálya megépítését tervezi.

Szerethető nyomozópáros

Az utolsó magyar akcióhős – az előző kötetektől eltérően – jóval kevesebb fő történetet megszakító mellékszállal dolgozik. Kondor regényei lassabban lendülnek be, de az atmoszféra, a hangulat és a karakterek világa és személyes kapcsolatai legalább annyira fontosak, mint maga a nyomozás. A történet így egy kerek egészt alkot, ahol minden szálat elvarr az író. 

Nemes az ügy felderítéséhez most egykori társa, Gosti segítségét kéri. Nemes korábbi partnereivel ellentétben ők egy összeszokott párost alkotnak. Gosti szerethetően ügyetlen és néha lassú felfogású, de az ösztönei a helyén vannak, Nemessel folyamatos csipkelődései és szópárbajai pedig a legszórakoztatóbb részei a könyvnek. Remélem, a későbbiekben találkozunk még Gostival.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

A regény jól fokozza a feszültséget, és bizony Nemes sincs most biztonságban. Miközben a zsoldoskatona lányát próbálja biztonságos helyre rejteni üldözői elől, ő is a rejtélyes szervezet fókuszába kerül. Mind érte, mind a kislányért izgulunk és szorítunk és a könyv utolsó 150 oldala annyira izgalmas, hogy nehéz letenni.

Ha már feszültség, akkor az egykori zsoldos, Markovits története egy nagyon jól sikerült része a regénynek.

Amikor elmeséli a főhősöknek, hogyan került a főtitkár elleni merényletbe és hogyan toboroztak embereket a merényletre, egy külön sztori a sztoriban és merész stílusváltás Az utolsó magyar akcióhősben. A férfi ugyanis nemcsak röviden felvázolja a tényeket, sokkal inkább az utazásáról megmaradt érzéseket és a gyilkos személyiségét írja le részletesen. A vad és civilizálatlan dzsungel világában tett utazásának története és hangulata hátborzongató. Bár egyáltalán nem véres, körbelengi valami nehéz és súlyos balsejtelem, ami már-már horrorra emlékeztet.

Verdikt

Az utolsó magyar akcióhős továbbra is hozza a Kondortól megszokott színvonalat. Izgalmas, fordulatos krimi, ami jól növeli a tétet, a lezárása pedig ugyan elvarrja a legtöbb szálat, mégis nyitva hagy bizonyos kérdéseket. Szórakoztató, karakterei szerethetőek, az alternatív idősíkon létező Magyarország és Budapest világa pedig még mindig érdekes, ahol mi is szívesen kalandoznánk.Vagy élnénk.

9 /10 nyomozó raptor

Az utolsó magyar akcióhős

Szerző: Kondor Vilmos
Műfaj: krimi, alternatív történelem
Kiadás: Open Books, 2024
Oldalszám: 536

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.