Képregény

A Reincarnated as a Sword manga egyszerre RPG-játék és mesecsöcs kontent – Kritika

Ha halálod után egy mágikus kardként reinkarnálódnál egy RPG játékokat idéző világban, nincs más hátra, ki kell hoznod a legtöbbet a második esélyből! Ezt teszi Yuu Tanaka fantasy mangájának főszereplője is, aki a megfelelő bajtárssal és ordas fenevadak ellen vívott csatákkal számos kalandba rángatja az olvasót. A 2015-ben először webképregényként megjelent Reincarnated as a sword első két része idén végre magyarul is megjelent. Kritika

Forgass meg, cicalány!

A manga elején megismerjük a tizenkét éves rabszolgasorsra ítélt cicalányt, Frant. Miközben többedmagával összezárva zötykölődik a rabszolgakereskedők szekerén egy erdő közepén, egyszeribe rájuk támad egy kétfejű medve. A lány próbálja menteni az életét, miközben egy hatalmas, földbe szúrt mágikus kard szólongatja magához. A Fekete Macskák népébe tartozó Fran segít a kardnak kiszabadulni a mannát kiszipolyozó talajból, cserébe a kard is megmenti az ő életét. Szinte az első perctől kezdve kialakul egyfajta összhang kettejük között, amelynek köszönhetően mindketten felszabadulnak. Ezzel együtt kezdetét is veszi a közös barangolásuk szerte a vidéken. 

Fran és Mester első találkozása

 

Penge az új életem

Ahogy hőseink elindulnak a legközelebbi városba pénzt szerezni egyre több információt tudunk meg róluk és a világról. A kardról kiderül, hogy feltehetőleg a mai modern világban élt férfi, mert egy autóvezetés közben telefonját nyomkodó fazon nyírta ki, majd ebben a középkori Európához hasonlatos fantasy világban született újjá mágikus képességű kardként. (A Reincarnated as a sword  magyar címfordítása ilyen szempontból is igen frappáns lett.) Fran a csodás képességeinek és erejének láttán pedig egyből el is kereszteli Mesternek. 

A fiatal macskalány feltett szándékává vált, hogy a Mester segítségével olyan erős kardforgatóvá fejleszti magát, hogy beteljesíthesse minden bestia vágyát és átalakulhasson. (Úgy, ahogy a Pokémonban Meowth alakulhatott volna Persianná.) Kettejük kapcsolata egyfajta gondviselő/tanító és gyermeki kötődés a történet elején. Ezt a mangák végén található egy-egy novella is erősíti, amelyek kedves kis történeteket mutatnak be kettejükről. Fran rajongással tekint a Mesterre, aki nem csak a képességeit osztja meg a lánnyal, hanem végig gondoskodik is róla. Szem előtt tartja, hogy Fran nem csak a megosztott képességek által akar fejlődni, hanem saját fizikai erejéből. Harc közben teljes a kettejük között kialakult összhang, általában megbeszélik a támadásokat, de a Mester hagyja, hogy a macskalány meghozza a saját döntéseit. 

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

A manga világa

A történet egyértelműen a fantasy RPG-k (role-playing game) világát és szellemiségét képviseli, úgy mint például az The Elder Scrolls sorozat, a Gothic vagy a World of Warcraft. A különféle szereplőknek saját karakterlapjuk van, amely tartalmaz róluk minden fontos információt a nevüktől elkezdve a különleges képességeiken és szintjeiken át mindent.

Egyes karaktereknél olyan hosszú a képességek felsorolása, hogy mire végigolvassa az ember, az elejét már el is felejti.

A szörnyetegeket és a kalandozókat egyaránt rangsorolják, tehát erősségi és tapasztalati szintjük alapján beosztják őket egy kategóriába. Ezeket a titulusokat gyakran emlegetik is a szereplők úgy például, hogy. ez egy F szintű bestia, vagy B rangú kalandozó. 

Ebben a mangában nem kegyelmeznek a zsoldosoknak sem.

 

A játékos jelleget erősíti az is, hogy a manga világában ahhoz, hogy valaki hivatásos kalandozó legyen regisztrálnia kell egy céhbe, ahol teljesíthet számos megbízást és küldetést. Pontosan ezt teszik a főszereplőink is, akik egy küldetés sikere érdekében szövetségre is lépnek más céhtársaikkal. Így nemcsak más harcosokat ismerünk meg, hasonlóan egy szerepjátékhoz, hanem kibővül a bestáriumok tárháza is az olvasók előtt. A világ keletkezéséről azonban csak a második kötetben kapunk egy kerekebb képet, szerencsére nem túl későn. Az információk elég jól vannak adagolva a történetvezetés közben. 

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Ábrázolni vagy nem ábrázolni?

A Reincarnated as a sword mangákat Tomowo Maruyama illusztrálta, akinek a rajzstílusa kimondottan igényes, és hozza a sónen jellegzetes vonásait (fiús mangák, akciódús jelenetekkel, idealizált külsejű női karakterekkel, központi eleme a bajtársiasság) – bár jelen esetben egy lány a főszereplőnk. Az oldalak nem túlzsúfoltak, jut hely a kétoldalas képeknek és a szövegezés is megfelelően van elosztva. A harci jelenetek mozzanatai élethűen vannak ábrázolva, igazi fantasy képregényhez illően. Az egyetlen kivetnivalót abban találhatjuk, hogy a főszereplő macskalányunk még csupán tizenkét éves. Ennek ellenére Maruyama rendkívül sokszor ábrázolja olyan szexuális célzatú pozíciókban, amelyben egy tizenkét éves gyereket akkor sem akarunk látni, ha mangacsöcsös képregényről beszélünk.

Ráadásul a kard önmagában is egy fallikus szimbólum, amelyet ő nem csupán forgatgat, hanem egy pucér fürdőben meg is suvickol.

Az idősebb karakterek meztelenkedését még csak-csak felfogja úgy az olvasó, hogy oké, ez egy férfiaknak készült manga, amelyeknek már-már kötelező elemei nem kivétel ez alól a videójátékok sokasága sem a nagymellű és kéjes tekintetű lányok. 

Yuu Tanaka: Reincarnated as a sword mangájának egyik főellensége

 

Összességében ilyen a Reincarnated as a sword manga

A történet önmagában nem sorakoztat fel olyan elemeket, amelyeket egy-egy fantasy világból vagy videójátékból már nem ismernénk. Egy kellemes komfortzónán belül mozog amelyet remek, könnyed humorral vegyítve tálal. A csaták és az azokat összekötő részek remek összhangban vannak, nem nyomja el egyik a másikat, közben pedig végig informatív tud maradni. A karakterek szerethetőek, ráadásul első kézből lehetünk tanúi a folyamatos fejlődésüknek. Ha valaki egy könnyed, humoros fantasy mangára vágyik, amely ötvözi a régebbi és a modernebb kalandozó RPG játékok hangulatát, azoknak feltétlen ajánljuk olvasásra ezt a mangát. 

9 /10 kardforgató raptor

Penge az új életem

Reincarnated as a sword

Szerző: Yuu Tanaka
Műfaj: Fantasy manga
Kiadás: Fumax Kiadó, 2024
Rajzoló: Tomowo Maruyama
Fordító: Oroszlány Balázs
Oldalszám: 170

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!