Hírek

Most magyarként lesz a legkönnyebb visszatérni az Alita, a harc angyala világába

Olyan történik a magyar képregénypiacon, ami már esedékes volt: klasszikus manga jelenik meg magyarul.

Ha nem is japán popkultúrális műveltségből, de Robert Rodriguez 2019-es filmje miatt biztosan mindenki hallott Alitáról, a harc angyaláról. Bár a film második részéről még nem sok hír van (se arról, hogy egyáltalán le fog-e forogni), Magyarországon visszatérhetünk a már megismert világhoz.

Ugyanis szeptember végén magyarul is megjelenik az Alita alapjául szolgáló japán képregény.

Az Alita Yukito Kishiro mangája, ami 1990 és 1995 között futott a legnagyobb japán kiadónál, a a Shueishánál, majd a Kondashánál folytatódott. Ahogyan képregényajánlónkban írtuk, az Alita egy poszt-apokaliptikus és cyberpunk jellegű jövőben játszódó manga. Az egykori Kansas helyén élő kibernetikai orvos, Ido Daisuke egy kiborg fejet talál egy közeli szeméttelepen, aminek testet épít a fejnek és újra üzembe helyezi – megszületik Alita. A kiborg nemcsak saját személyére, de korábbi életére sem emlékszik, viszont megmagyarázhatatlan képességeket fedez fel magában: a leghalálosabb harci technikák és fogások tudója. Alitának egyetlen életcélja lesz: rájönni, ki is ő valójában.

Az Alita mangát magyarul a Fumax kiadó fogja gondozni, akik az utóbbi időben számos érdekes mangát adtak ki magyarul – többek között a Jizót vagy a horrorokat gyűjtő Betwixtet.

A hazai mangakiadásban fontos és jelentős lépés az Alita megjelentetése, ugyanis régen nem jelent meg klasszikusnak mondható japán képregény a hazai piacon. Reméljük, a szeptember végén érkező sci-fi történet fellendíti ezt a törekvést, és olyan művek is végre magyarra fordulhatnak, mint a Ghost in the Shell vagy az Akira.

Ha mélyebben is érdekel a hazai mangakiadás, ajánljuk a manga boom előtti körkép cikkünket:

Távolabb a Távol-Kelet: A magyar mangapiac helyzete

Forrás: Fumax kiadó

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.