HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Vénülő kezekkel mentik meg a világot

A Perszepolisz felemelkedése még nem az utolsó a Térség-könyvek sorában, mégis szomorúan kullog az eddigi kötetek után. Ennek fő oka nemcsak a karakterek kifulladása, hanem az az éles időbeli váltás is, ami arcul csapja az olvasót rögtön az első oldalakon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Annyi minden történt az első hat kötet során, hogy megértem, ha a Rocinante legénysége pihenni óhajtana. Mégis olyan érzés kerülgetett olvasás közben, hogy a Babilon hamvai és a Perszepolisz felemelkedése közötti időszakból kimaradt legalább két-három kötetnyi, önmagában is megálló történet.

Mondom ezt annak ellenére, hogy a könyvek egymásra építése sem teljesen következetes. Például a Perszepolisz felemelkedését akár nyugodtan el lehet kezdeni olvasni a harmadik  kötet, az Abaddon kapuja után is (jelenleg ugye itt tart a TV-soroztat), hiszen a közte kimaradó három kötetre vonatkozóan csupán elvétve találhatóak jelentős információk, visszautalások. Aki pedig tisztában van vele, hogy a lassú zónából nyíló 1300 kapu megnyílt az emberiség előtt, élénk fantáziával már elképzelheti, mennyi potenciál lehet még a Térség-univerzumban.

HIRDETÉS

A tartalom tehát adott, csak a hősök öregedtek ki a történetből.

Immár távol van tőlünk a Rocinante örök legénysége, ennek oka pedig a hetedik kötetre beiktatott időbeli ugrás. Ha feltételezzük, hogy James Holden és csapata a protomolekula megtalálása idején és az ebből kigyűrűző hat kötetnyi kaland során a húszas éveit taposta, a hetedik kötetre akkor is minimum az ötvenes évei derekán jár, ha nem épp a hatvanhoz közelít. A múló időre több utalás is történik, az ősz hajszálaktól kezdve Naomi nevetőráncain át Alex megjegyzéséig, miszerint ha aláírt volna még húsz évet a marsi flottában, már az is rég letelt volna. A már régen nyugdíjazott, bár továbbra is aktív Avasarala ex-főtitkár is már fél lábbal a sírból diktál, de legalább az ő a dialógusai, még mindig szórakoztatóak.

Bár a Térség világában az emberi átlag életkor jelentősen magasabb a valósnál, az egyes személyek élettartama pedig kifejezetten meghosszabbítható, mégis kimerülőben vannak a megvénült karakterek. Elcsépeltek a reakciók, ismerjük mindenki hóbortját, viselkedését. Hiszen a James S. A. Corey páros olyan szinten kikezdhetetlen plot armorral védi a főszereplőit, hogy ezidáig nem vesztett el fontos személyt a történet – ami lássuk be, más heptalógiáknál már rég megtörtént, elég csak a Harry Potterre, vagy extrém példaként A tűz és jég dala ciklusra gondolni, hogy mélyen ne is túrjunk bele a témába. Lehet tehát bármilyen sok ötletet felvonultató a regényfolyam, ha nem kell benne izgulnunk a karakterekért, sőt egyenesen kijelenthető, hogy a Térség-könyveket hamarosan nem a hatvanon túl is űrcowboyként viselkedő főhősökért fogjuk olvasni, hanem az egyre bővülő háttérvilág miatt.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

A könyvek információadagolása egy fordított tölcsér, aminek vékony szárába öntik bele az alkotók a fő összetevőket, és nyitott száján keresztül áramlik ki a variációk tárháza.

A világ egyre csak tágul és tágul, megnyílik ezerféle irány, amelyen a történet tovább haladhat, így nem csoda, hogy a kezdetben hét kötetre tervezett Térség-univerzum jelen állás szerint kilenc kötetes anyaggá dagadt.

A továbbiakban várható két könyvnek akar egyfajta felvezetője lenni a Perszepolisz felemelkedése. Ha nem önálló történetként tekintünk rá, hanem összekötő szövegként kezeljük, akkor nem esik messze a korábbi daraboktól. Működik a technikai szakzsargon, világosak a motivációk (még ha néha banálisak is), megszokott és ezen a ponton már elvárt a szereplők közötti dinamika. Tudjuk, mit fogunk kapni, és azt meg is kapjuk, legfeljebb kicsit berozsdásodva.

Amit viszont továbbra sem kapunk meg, és már-már egyre inkább immunissá válunk a rejtelmességére, az a legelső kötet óta a háttérben ügyködő protomolekula. Kik alkották? Mi céllal? Mikor? Pontosan mire való? Csak kísérleteznek az anyaggal, de a fő okot nem tudjuk, és szerintem nem is fogjuk megtudni. Ez az elem csupán a mézesmadzag, amit immár hetedik éve húznak el az egyszeri olvasó, vagy rajongó orra előtt. Vajon meddig bírják még? És mi meddig tartunk ki?

6 /10 raptor

Perszepolisz felemelkedése

Persepolis Rising

Szerző: James S. A. Corey
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Fumax kiadó, 2018
Fordító: Galamb Zoltán
Oldalszám: 524