HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost 7×2 – Maholnap lángba borul a Hét Királyság

Erős kezdést produkált a Trónok harca hetedik etapjának nyitórésze, ami azonban ezzel együtt is inkább egyfajta bevezetőként tartható számon. Az évad második epizódja már jóval mozgalmasabbra sikerült. Úgyis mondhatjuk, hogy a szünetet követő visszahangolódás után ezúttal már igazán beindul a cselekmény. Vigyázat, spoileres kibeszélő!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az internet népe egyszerűen odavolt a múlt heti évadnyitóért, és ez bizonyíték arra, hogy a Trónok harca alkotói továbbra is pontosan tudják, mivel kell lenyűgözni a rajongókat. Ez azért is nagy szó, mert jelen szezon a széria utolsó előtti felvonása, vagyis már abszolút a célegyenes környékén járunk.

Ez a történet alakulásán is meglátszik. A korábban egymástól a westerosi és környéki térben nem ritkán nagyon messze elhelyezkedő szereplők kínos közelségbe kerülnek. Az évadnyitó ezt a megújuló sakktáblát, az átrendeződő színteret mutatta be nagyjából tokkal-vonóval.

Igen, meglehetősen készülődős hangulata volt az első résznek, és akik ezt a habitust kissé unták, most megnyugodhatnak, mert a második epizódban már tényleg heves tempóban történnek a dolgok.

HIRDETÉS

A fő reflektorfényt a sorozat két legjobb karaktere, Daenerys Targaryen és Tyrion Lannister kapja.

Az ő szálukon egyből rendkívül erőteljes párbeszédnek örülhetünk. Szegény Varys célkeresztbe kerül, láthatjuk is, ahogy jóformán megfagy a vér az eunuch ereiben a Sárkánykirálynő számon kérő tekintetének kereszttüzében. A fókuszban olyan fajsúlyos témák jelennek meg, mint az uralkodás, az árulás és a nép szolgálatának fontossága.

Ekkor toppan be Melisandre Sárkánykőre, tovább bővítve a khaleesi szövetségeseinek táborát. A vörös papnő és a Fény Urának vallása továbbra is a történetfolyam egyik legtitokzatosabb vonulata, így kíváncsian várhatjuk, hogy a remélhetőleg elsöprő erejű fináléban milyen szerepet játszik majd.

Szürke Féreg meg csak úgy lazán bedobja a sorozat egyik legerőteljesebb monológját.

Való igaz, a Makulátlanok soraiban Daeneryst szolgáló eunuchot eddig nem nevezhettük kiemelkedően érdekes karakternek, bár jelenléte azért mindig szembetűnő volt. Lehet, hogy most fordul a kocka, ugyanis Szürke Féreg és Missandei párbeszéde rendkívül érzelmesre és hatásosra sikeredett, kiegészülve egy meglehetősen különleges szexjelenettel.

Daenerysék tehát megkezdik a hadi mozgolódást, és a jelek szerint hamarosan végre bekövetkezik a nagy találkozás Havas Jon és a Sárkánykirálynő között. Az biztos, hogy kettejük kapcsolata valóságos puskaporos hordó lesz, és ez a három böszme sárkánnyal együtt már kellő okot ad az aggodalomra.

Cersei Lannister és Királyvár ennek megfelelően remeg már egy kicsit, de a történet egyik legnagyobb túlélőjeként a Vastrónon terpeszkedő királynő nem esik pánikba, inkább próbál megoldást lelni a problémára. A sárkányok fenséges lények, de nem elpusztíthatatlanok, ezt jól tudja. Ettől függetlenül azonban egészen biztos, hogy a tűzokádó lények vészesen pengeélre fogják sodorni Westeros helyzetét. Dany nem hamvakon szeretne uralkodni, de ha elmérgesedik a helyzet, lehet, hogy kitör a korlátlan pusztítás. És a Hét Királyság lángba borul.

És amíg erre várunk, a Fellegvárban a legvitézebb lovagoknál is nagyszerűbb hős születik.

Természetesen a jó öreg pocakos Sam Tarlyról van szó, akit én személy szerint egyre jobban kezdek megkedvelni. Ez nem is meglepő, hiszen a Fekete Vár mesterének tanuló fiatalember kard és pajzs nélkül, nem a csatatéren, hanem egy sötét kis szobában tesz tanúbizonyságot hihetetlen bátorságáról, amikor súlyos szabályszegés keretei között megkísérli meggyógyítani az előrehaladott szürkehámmal szenvedő Jorah Mormont testét. Ez a jelenet amúgy kíván némi gyomrot a nézőtől, hiszen nem túl vonzó látvány, ahogy Sam kiontja a gennyt a férfi bőre alól.

Mindeközben Arya Stark Deres felé veszi az irányt.

A fiatal lányt sok szenvedést végigélt az előző évadok során, és ennek megfelelően alaposan meg is keményedett. Amikor megtudja, hogy bátyja, Havas Jon lett Észak Királya, útnak indul, hogy végre újra találkozzon testvérével. Mivel Sansa is Deres körzetében tartózkodik (sőt, Jon távollétében ő lesz a megbízott északi uralkodó), úgy fest, a még az élők sorát erősítő Starkok hamarosan újraegyesülhetnek.

Sok-sok izgalommal szolgál tehát a hetedik évad második része, ami végül egy jó tízperces, igencsak látványos és meglehetősen brutális csatajelenettel koronázza meg az összképet. A Vas-szigetek megosztott népének csoportjai tűzben égő hajóhadaik fedélzetén esnek egymásnak, és a nagy ütközet közepette végül Theon Greyjoy kerül hangsúlyos pozícióba. Vajon hogy dönt? Nővére megmentésére indul, vagy gyáván megfutamodik? Akárhogy is, karaktere a záróképsorban újabb árnyalatot kap, és ennek mi őszintén örülünk.

Kapcsoljuk Westerost! című kibeszélő műsorunkban is alaposan szétcincáltuk az új részt: