HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Oknyomozó Raptor: Az ellenállásról fog szólni A szolgálólány meséjének második évada

Mondhatni a semmiből jött, és hatalmasat tarolt idén A szolgálólány meséje című sorozat. A Netflixhez képes ismeretlen streamszolgáltató, a Hulu által készített sorozat egy több mint harminc éves disztópikus regényhez nyúlt vissza, melyből a kilencvenes években már készült egy felejthető játékfilm. Azonban a Hulu, és a sorozat készítője, Bruce Miller nagyon jól ráéreztek, hogy Margaret Atwood 1985-ös regénye milyen hatásosan rímel a jelenlegi világpolitikai helyzetre. A többi már sorozattörténelem, A szolgálólány meséje egy zseniális adaptáció, ami nemcsak méltó az alapanyaghoz, de okosan is gondolta tovább annak világát. Mivel az első évad ugyanúgy ért véget, mint a könyv, a rajongókat joggal foglalkoztatja a kérdés, hogy innen hogyan tovább a sorozat számára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A második évad készülését már a sorozat premierjén bejelentették, ezért szerencsére biztos nem arról van szó, hogy csak a siker miatt akarják folytatni, feltételezhetjük, hogy a készítők már az első évad előkészítése során gondoltak a folytatásra. Bár a sorozat alapjául szolgáló regénynek a végére ért az első évad, ez nem azt jelenti, hogy a regényíró Margaret Atwood kvázi eltűnik a sorozatból. Sőt, a második évadban nagyobb szükség lesz rá, mint valaha, hiszen nincs többé sorvezető a készítők kezében. Atwoodnak a könyv megírása óta elég sok ideje volt azon gondolkodni, hogy mi történhetett a karaktereivel, úgyhogy bizonyára lesznek ötletei a második évadot illetően. Egyébként szó sincs arról, hogy a könyv ne befolyásolná a második évad történéseit, Bruce Miller szerint alaptalan a feltételezés, hogy nincs többé mit meríteni a regényből:

Van benne egy csomó dolog, amihez még hozzá se nyúltunk.[…] Sokat olvasom a könyvet, és rengeteg apró nyomot veszek észre, melyekből új feltételezések születnek.

Ami a szereplőket illeti, nem kell aggódnunk, minden főbb karakter visszatér az új évadban. Miller elmondta, hogy

HIRDETÉS

a második évadban June megunja a passzivitást, és komolyabban is elkezd lázadni a rendszer ellen.

Bár az első évad azzal záródott, hogy June-t egy fekete autó elvitte a Waterford családtól, Fred és Serena Joy mégis vissza fognak térni a második évadban. Miller megerősítette, hogy még jobban meg fogjuk ismerni Fred Waterford napi rutinját, és azt is megtudjuk, Mrs. Waterford hogyan reagál arra, hogy elszakították tőle a June méhében növekvő gyermekét. Megismerhetjük majd a vérfagyasztó Lydia néni háttérsztoriját is – ami elég izgalmasnak ígérkezik – és többet megtudhatunk a nénik szerepéről Gileádban.


A legkérdésesebb Emily, azaz Ofglen sorsa, akit legutóbb akkor láttunk, amikor egy elkötött autóval trancsírozott szét egy Szemet. Úgy látszik cselekedetéért nem kapott halálbüntetést, ugyanis az őt alakító Alexis Bledel vendégszínészből állandó tagjává vált a szereplőgárdának. Több mint valószínű, hogy a regény egyik fontos szereplője, June édesanyja is megjelenik a második évadban. A könyvben harcos feministaként bemutatott asszony szembesülése a születő szélsőséges patriarchális rendszerrel különösen érdekes pontja lehet a sorozatnak. Ne feledkezzünk meg June két szerelméről, Nickről is Luke-ról sem, akik bármikor összetalálkozhatnak, ez pedig elég kínos beszélgetésekkel fog járni. A June-t alakító Elisabeth Moss a következőképpen nyilatkozott a szerelmi háromszögről:

Szerintem June tényleg szerelmes Nickbe – ha beszélhetek a nevében – de nem tudom ezt tudatosította-e már magában. Van egy férje, akit szintén szeret, és aki a kislánya, Hannah édesapja, ráadásul most már tudja, hogy életben van. Ez a legkomplikáltabb Real Housewives epizód, amit valaha láttál.

A családokat szolgáló Marthák céltudatosan voltak láthatatlanok eddig a sorozatban, de a következő évadban nagyobb szerepet fognak kapni. Köztük Waterfordék Marthája, Rita, akiről az utolsó rész alapján sejteni lehet, hogy tagja a Maydaynek.


A második évad nagy kérdése, hogy milyen szerepet fog játszani a rendszer ellen lázadók Mayday nevezetű szervezete. Az első évad alapján nem sokat tudunk meg az ellenállásról, csak annyit, hogy egy Gileád-ellenes földalatti mozgalom. Azonban ne higgyük azt, hogy a Mayday emberei a jófiúk, ugyanis a szolgálólányokra nézve akár Gileádnál is veszélyesebbek lehetnek. Miller egy interjúban elmondta, hogy

A Mayday nem egy szolgálólány-mentő szervezet, hanem egy Gileád-ellenes szervezet. Egy ilyen anti-Gileád szervezet nem feltétlenül nagy barátja June-nak és a többi szolgálólánynak. Ha támadni akarják Gileádot, lehet, hogy első dolguk lesz megölni az összes szolgálólányt. Ezzel meggyengítenék az egész köztársaságot.

Könnyen lehet, hogy a szolgálólányok két tűz közé szorulnak az új évadban, hiszen a hatalom és az ellenállás is politikai fegyverként tekint rájuk.

Az új évad 10 helyett 13 részes lesz, és a készítők elmondása szerint nem csak Gileádot fogjuk még jobban megismerni, hanem a diktatúra előtti világot is, tehát számíthatunk további flashbackekre. Bár már az első évad is tartogatott pár sokkoló és nyomasztó jelenetet, Elisabeth Moss elmondása szerint ezt a hangulatot második évad fokozni fogja. Idén szeptemberben kezdik el forgatni az új részeket, a második évad 2018-ban érkezik.

Forrás: Harper’s BAZAAR