HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A 15 legőrültebb autós üldözés

Ansel Elgort hamarosan tövig nyomja a gázpedált Edgar Wright vadonatúj akciófilmjében. A Nyomd, bébi, nyomd apropóján így természetesen kézenfekvő felidézni azokat a bizonyos, látványosabbnál látványosabb autós üldözéseket, amelyekhez filmélményeink megélése során volt szerencsénk. Íme a tizenöt legjobb, legemlékezetesebb hajsza!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az autós üldözések nagy népszerűségnek örvendenek. Az akciófilm és a krimi műfajainak egyik leggyakoribb motívumáról van szó, jelenléte annyira erős, hogy még olyan mozgóképtípusokban is hajlamos megjelenni, amelyekben első blikkre semmi keresnivalója nem lenne.

A kiolthatatlannak tetsző reflektorfény persze érthető, hiszen ki ne élvezné az őrületes hajsza bűnös élvezetét, nem ritkán világsztárok társaságában. A moziban ülve nagyszerű elképzelni magunkat, amint bepattanunk Robert De Niro, Ryan Gosling vagy éppenséggel Jean-Paul Belmondo mellé, hogy kezdetét vehesse az adrenalin egészen egyedülálló hatásfokkal operáló, padlógázzal hajtó futama. A legjobb autós üldözések listájára jelentkező képsorok száma szép nagy, ez a – természetesen szubjektív – cikk mégis kísérletet tesz arra, hogy bemutassa azt a tizenöt gumiszaggató veretést, ami a stíluselem felhozatalának abszolút krémjét képezi.

Lássuk!

HIRDETÉS

15. Amerika Kapitány: A tél katonája / Captain America: The Winter Soldier (2014)

Habár érthető módon nem rá esik a fő rivaldafény, Nick Fury mégis a Marvel moziverzumának egyik legérdekesebb karaktere. Samuel L. Jackson megformálásában a figura igazán badass, ráadásul profi titkosügynök mivoltával együtt is csak egyszerű átlagember, mégsem riad vissza attól, hogy istenekkel és szuperkatonákkal rúgja össze a port. Az Amerika Kapitány-trilógia második részének rosszfiúi tudták jól, hogy számolni kell a félszemű S.H.I.E.L.D. igazgatóval, így meg is próbálták eltenni láb alól, méghozzá négy keréken. Ennek eredménye az alábbi nagyszerű jelenet.

14. Francia kapcsolat / The French Connection (1971)

Jöjjön most egy röpke negyvenéves időugrás vissza a múltba, William Friedkin filmjéhez, hiszen mindenképpen érdemes egy, vagy akár több pillantást vetni arra, ahogy Gene Hackman éppen fénykorában csapatja. Főhősünket nem riasztja vissza, hogy egy megállni nem hajlandó metrójáratot kell üldözőbe vennie. A lelket is kipréseli autójából azért, hogy elérje célját. Rendkívül energikus, izgalmas jelenet!

13. A sziget / The Island (2005)

Michael Bayt nem szoktuk, és soha nem is fogjuk a legnagyobb amerikai filmrendezők között emlegetni, de mégis, ha akciójelenetekről van szó, nem mehetünk el szó nélkül a neve mellett. Munkásságát nem igazán lehet lehagyni egy autós üldözéseket górcső alatt szemlélő toplistáról. Példának okáért Bay 2005-ös sci-fi akciófilmjében is látványos és persze igencsak robbanékony hajszát rakott össze a durvulásra vágyó nézők nagy örömére. A sziget egyik legemlékezetesebb képsora.

12. Halálos fegyver 4 / Lethal Weapon 4 (1998)

Martin Riggs és Roger Murtaugh duója, a filmtörténelem egyik legmenőbb zsarupárosa nem kevés izgalmas és életveszélyes helyzetet élt meg négyfilmes pályafutása során. A Halálos fegyver-franchise legjobb jeleneteinek akár különálló toplistát is szentelhetnénk, és valószínűleg azon is előkelő helyen szerepelne a negyedik felvonás kemény aszfaltbalhéja.

11. Mission: Impossible – Titkos nemzet / Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

Az M:I-franchise különleges gyöngyszeme a mozgóképes világnak. Hogy miért? Hát azért, mert ezek a filmek részről részre egyre jobbak, és ez a tendencia általában pont fordítva szokott megjelenni a blockbuster szériák karrierjében. A legutóbbi, szám szerint ötödik felvonás, a Titkos nemzet elejétől a végéig izgalmas, magával ragadó kalandot biztosít, a produkció fénypontja pedig kétségtelenül ez a nagyszerű autós-motoros hajsza. Középpontban természetesen a megállíthatatlan Tom Cruise!

10. Gengszterek sofőrje / The Driver (1978)

Walter Hill filmje jó eséllyel inspirálta Nicolas Winding Refn Drive című, nosztalgikus mesterművét és ez érthető is, hiszen a Gengszterek sofőrje iskolapéldát mutat a marcona, szűkszavú és egyáltalán nem patyolattiszta, de pont ezért életszerű főhőstípusból, aki a volán mögött ülve érzi magát igazán elemében. Ryan O’Neal egyszerűen csak Sofőrként azonosított figurája (amúgy a játékidő során az összes figura valódi neve homályban marad), hidegvérrel és tövig nyomott gázpedállal uralja az utakat. Az aszfalton nem talál legyőzőre.

9. Drive-Gázt! / Drive (2011)

És már itt is van az előbb említett mű, a 2010-es évek egyik legnagyszerűbb és leghangulatosabb filmélménye. Nicolas Winding Refn alkotását a mű teljes hosszában a higgadt ábrázolású, mégis feszültséggel teli jelenetkoreográfiák jellemzik. Nincs ez másként a produkció rövid, de annál hatásosabb autós üldözésének esetében sem. Szép, kimért snittek, zéró kamerarángatás és gyönyörű színvilág jellemzik ezt a fantasztikus, megunhatatlan képsort.

8. A betörés / Le casse (1971)

Ebben a filmben Jean-Paul Belmondo mestertolvaja és Omar Sharif nem éppen példaképértékű rendőre mutatják be, milyen is az ő olvasatukban a macska-egér játék. Henri Verneuil alkotása szórakoztató, laza kikapcsolódás, ami ma is gond nélkül megállja a helyét, nem mellesleg felfigyelhetünk benne olyan jelenetekre, amelyek hatását későbbi mesterművekben is tetten érhetjük, olyanokban, mint a Blues Brothers vagy a Szemtől szemben. Kétségtelen, hogy a produkció egyik kiemelkedő szakasza az alábbi tízperces hajsza, ami hossza ellenére is képes végig izgalmas maradni.

7. Terminátor 3. – A gépek lázadása / Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

A Terminátor-franchise rajongói már ezt a filmet se nagyon szerették, de még úgy-ahogy elfogadták. Ennek oka pedig nem csak a dögös bőrruciban feszítő, és nem mellesleg kifejezetten jó alakítást produkáló Kristanna Loken, hiszen a játékidő során több egészen jól sikerült jelenet is megragadhatja figyelmünket. Az emlékezetes darus üldözés emelkedik ki leginkább a repertoárból, hiszen székbe tapasztó, adrenalinban gazdag zúzdát prezentál.

6. Blues Brothers / The Blues Brothers (1980)

John Landis klasszikus vígjátéka kettő nagyszerű autós üldözést is bemutat azért, hogy tényleg teljesen elkényeztetve érezzük magunkat. A játékidő elején látható hajsza se semmi, hőseink jóformán lebontanak benne egy komplett plázát, ám én most mégis a finálé nagy rohanását emelném ki. John Belushi és Dan Aykroyd párosa négy keréken guruló iróniában, egy leselejtezett rendőrautóban menekül a komplett őrzővédő állomány elől. Meg kell menteniük a gyerekkoruk színterét biztosító árvaházat. Ja, hogy ennek az az ára, hogy néhány (értsd: nagyon sok) kopó fejre áll? Ám legyen!

5. Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk / Bad Boys II (2003)

Na nézd, már megint Michael Bay! Egy pozitív toplistában kétszer is előkerül a robbantómester neve. Hát persze, hogy autós üldözésekről van szó! A Bad Boys második része összességében nem túl emlékezetes mozgókép, viszont durva hajszája egyértelműen a klasszikus kategóriát képviseli. Nem csodálkozunk azon, hogy Martin Lawrence majdnem eldobja az agyát a körülötte tomboló autópálya-káosz láttán, hiszen ha valami, akkor ez tényleg maga a megveszekedett őrület. Kőkemény, látványos és egyszerűen megunhatatlan!

4. A Bourne-csapda / The Bourne Supremacy (2004)

Habár a Bourne-cím presztízse azóta már veszített értékéből, az alaptrilógia továbbra is megkerülhetetlen remeke a mozgóképkultúrának. A középső epizód moszkvai üldözése a háromfilmes mesterthriller egyik kiemelkedő pillanategyüttese. A múltja csapdájában sínylődő, egyszerre menekülő és vadászó Jason Bourne ezúttal egy rozoga taxiban tépi az aszfaltot, Paul Greengrass depressziósan szürke koreográfiájának ölén.

3. Mad Max: A harag útja / Mad Max: Fury Road (2015)

Mindenképpen szerepelnie kell a listán George Miller az általa teremtett Mad Max-világba való, földbe döngölően lenyűgöző visszatérésének, és igen, megérdemli a dobogós helyezést. A harag útja kis túlzással nem más, mint egy két órán át tartó, őrült és felejthetetlen autós üldözés annyi mesterien komponált képkockával, hogy azt szinte számolni is lehetetlen. Csak egy betonbizos bizonyíték arra, hogy a valódi mozi szelleme még egyáltalán nem halt meg.

2. Tolvajtempó / Gone in 60 Seconds (1974)

Akik most nagyokat pislogva méregetik az alábbi videó menetidejét, nyugodtan higgyenek csak a szemüknek. A Nicolas Cage műmájerkedéssel nem spóroló Tolvajtempójának alapot biztosító ’74-es mű játékideje komplett második felét a filmtörténelem egyik legnagyszerűbb autós üldözésének szenteli. Nem csalás, nem ámítás, közel háromnegyed órás jelenetről beszélünk, ami nem, de tényleg nem válik unalmassá, köszönhetően a megkapó, precízen átgondolt, változatos koreográfiának. Plusz pont, hogy a stílusvilágtól szokatlan módon ezúttal a hajsza civil áldozataival és a rendőri oldal kríziskezelési módszereivel is foglalkoznak az alkotók.

1. Ronin (1998)

John Frankenheimer akciófilmje összességében nézve is kifejezetten minőségi alkotás, azonban nem véletlenül a felejthetetlen párizsi autós üldözés kapcsán szokás leggyakrabban felemlegetni. Izgalmas és feszült jelenet, telepakolva nagyszerűen eltalált apróságokkal, amelyek tökéletes színesítőelemei a hajszának. A hajszának, ami egy másik oldalról nézve egészen monumentális, nagyívű adrenalinfutam. Szinte pislogni sem marad időnk, miközben nézzük.

 

Ezek lettek volna a filmvilág krémjét képező autós üldözések. A rideg tizenötös limit miatt persze fájó szívvel mellőzni kellett egyéb emlékezetes aszfaltszaggatásokat. Az „elődöntőbe” az alábbi produkciók jutottak be: A profi, Halálos iramban: Ötödik sebesség, A Quantum csendje, A rajtaütés 2., A sötét lovag, Mátrix – Újratöltve.

Így állunk most. Már csak annyi a dolgunk, hogy hátradőljünk, és kíváncsian várjuk, vajon melyik filmalkotó lesz képes legközelebb olyan autós üldözést komponálni, ami sikerrel betörhet a legjobb tizenöt közé.