HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Trónok harca-évadváró #4: Havas János, élsz-e még?

A Trónok harca készítői kiválóan értenek ahhoz, hogyan zárjanak le egy évadot olyan cliffhangerrel, amire az egész internet népe felbolydul. Cikksorozatunk utolsó részében a Stark-fattyú jövőjét latolgatjuk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

George R. R. Martin egy sorozatgyilkos. Előszeretettel teszi el láb alól olvasói kedvenc karaktereit. Legalábbis A tűz és Jég dala című könyvsorozatában, amiből az HBO sorozata is készült. A Trónok harca első évada lazán ráépült egy főhősre, a nagy erkölcshuszár Eddard „Ned” Starkra, aztán jött az utolsó előtti rész, és Sean Bean karaktere nemes egyszerűséggel eltávozott az élők sorából. Oké, lehet mondani, hogy azért maradtak még más fontos karakterek is – de valljuk be, azóta ők is elkezdtek hullani, mint a legyek.

A becsületes és tiszta erkölcsű Ned fattya, Havas Jon azért egészen sokáig húzta. Sőt, ha csak a könyvolvasók tettek volna fogadásokat arra vonatkozóan, hogy ki az, aki tutira megéli a sztori végét, Jon jó eséllyel benne lett volna a top 3-ban. Aztán 2011 nyarán, nem sokkal az első évad kifutása után, megjelent a Sárkányok tánca, az ötödik kötet, és jól odakent egyet a Jon-drukkereknek. (Nekem is.) Aki meg a könyveket nem olvasta, az tavaly nyáron részesülhetett az élményben: Havas János megmurdelt. Valahol azért lehetett erre számítani, hiszen éppen olyan becsülethuszár volt, mint az apja meg a féltestvére – de valahogy azért mégis ledöbbentette a nagyérdeműt. A könyveket és a sorozatot nyomon követő rajongók java egyöntetűen állítja: ez így kérem, nem lehetséges. Hogy miért is hisszük annyian, hogy Jon végül csak feltámad? Mi minden szólhat mellette, hogy így folytatódjon a sorozat? Utánajártunk, legyen igazunk.

A Tűz, a Jég és egy népszerű teória esete

HIRDETÉS

Abduction_of_Lyanna_Stark
gameofthrones.wikia.com

Cáfoljon meg, aki másképpen tudja, de én bizony nagyon úgy találom, hogy nem létezik még egy fantasy-alkotás, aminek kapcsán ennyi teória látott volna napvilágot. Az egyik legfontosabb és legnépszerűbb rögtön a cím kapcsán merül fel. Sokan sokféleképpen latolgatták már, hogy mire utalhat a két elem, és jó páran úgy vélik, hogy két ház nászáról, pontosabban annak gyümölcséről van szó. A Tűz ugyanis méltó szimbóluma lenne a sárkánylovas Targaryen-háznak, míg a Jég az Északot őrző Starkokra utalhat. A két ház gyermekének pedig nem mást, mint Havas Jont mondják az okosok. E szerint a teória szerint ugyanis az északi fattyú valójában Daenerys idősebbik bátyjának, Rhaegar Targaryennek és Ned Stark húgának, Lyannának szerelméből született. A haldokló édesanyától pedig végül Eddard vette gondozásba a kisbabát. Hogy valóban igaz-e a teória a sorozat szerint, az még a hatodik évadból kiderülhet majd, lesz ugyanis egy visszaemlékezés, ami kifejezetten ezzel a sztorival foglalkozik. Ha pedig Jonnal egyesül a két ház és a két elem is, akkor mégis mi értelme lenne eltenni láb alól? Ugye, hogy semmi. De ha már megtörtént a dolog, akkor illendő lenne feltámasztani.

A „kiszivárgott” cselekmény is Jonnak kedvez

c1fa2bc52dcb87fe6af3744aa6e0141a6d277d1a
winteriscoming.net

Korábban emlegettem már egy lehetséges cselekményt, ami a közelmúltban „kiszivárgott”. A sztori meglepően hitelesnek tűnik, pláne az eddigi forgatási információk fényében. Ez a történet pedig azt mondja, hogy Melisandre papnő mágiát használ, és feltámasztja Havas uraságot, aki pedig ezek után lepasszolja az Őrséggel kapcsolatos feladatokat másnak és Deres felé veszi az irányt. A Stark-székhelyhez érve megkapja féltestvére, Sansa és az északi urak támogatását, és hadba vonul a Boltonok ellen. A győzelem meglesz, de sajnos nem sikerül majd kellőképpen megbosszulnia Ramsay-n Sansa virágának némileg erőszakos leszakítását.

A vázolt sztorit támasztja alá a fentebbi forgatási kép. Ezen a Jont alakító Kit Harington már valóban ledobta a feketét és mezei északi szerelésben mutatkozik.

Kit Harington frizurája még mindig tart

kit
independent.co.uk

Van itt még egy dolog, amiről egyszerűen muszáj beszélnünk, akármilyen röhejesen is hangzik. Ez a dolog pedig nem más, mint Kit Harington haja. Igen, tudom, hogy szépen ápoltak és kellően rendezettek mindig azok a fürtök, ami kissé szürreálisan hat egy harcos férfiú, az Éjjeli Őrség megbecsült tagja, sőt, vezetője esetében – de akkor is ott vannak a Jont alakító színész feje tetején. És ott is lesznek egészen addig, amíg Kit Harington HBO-val kötött szerződése érvényét nem veszti. Vagyis amíg távoznia nem kell a sorozatból. A színész pedig eddig nem vágatta le a haját. Ezt bizonyítja a mellékelt lesifotó is, ami Belfastban, az egyik forgatási helyszínen készült. Harington itt más stábtagokkal mulat együtt, ami szintén arra utal, hogy lehet még valami köze a sorozathoz.

A spoilerező színésznők szerint halott a fattyú

d411d3957019c2b191a2f07637289bc1
pinterest.com

Nem ringatom magam hiú ábrándokba, biztos vagyok benne, hogy még mindig akadnak olvasók, akik nem hisznek abban, hogy Havas Jon él. És tudjátok mit? IGAZATOK VAN! Mert maguk a színészek sem mondanak mást. Kicsit elege van már a sok kérdezősködésból az Arya Starkot játszó Maisie Williamsnek és a Daenerys Targaryent alakító Emilia Clarke-nak is, de egy dologban megegyeznek: Jon halott. Azt viszont, hogy ne lehetne feltámasztani a történetben, egyikük sem cáfolta meg.

Akárhogy is lesz, április 24-én minden kiderül! A legelső hivatalos plakát pedig már meg is érkezett, és maga Havas Jon szerepel rajta. Csak úgy mondom.