HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Say my name! – Bemutatkozik a Roboraptor

A hazai geekoszférában már csak elvétve akadnak olyan kifejezetten geek-tematikával foglalkozó oldalak, amelyek a hét minden egyes napján szolgáltatják a popkultúra aktuális, vagy csak egyszerűen fontos tartalmait a képregényektől a videojátékokig. A Roboraptor majd’ másfél évvel ezelőtt ezért jött létre, most pedig szerzői kilépnek az árnyékból, és önvallanak.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Köszöntünk minden régi és új olvasót a megújult Roboraptoron!A régieket azért, mert ha nem olvasnának minket, most mi sem tartanánk itt – jelentsen ez bármit is –, az újakat pedig azért, mert – túl azon, hogy ezt így illik – talán velünk maradnak, és továbbra is követni fognak minket. De kik is vagyunk mi? Mi, akik eddig mindenféle nicknevek mögé bújtunk a geekoszféra bűzölgő bugyraiban? Tudjuk, hogy ez nem sokakat érdekel, de kötelező jelleggel le kell tudnunk az ilyen önreflexív gesztusokat. Azért reméljük nem ezzel ijesztünk el mindenkit.

Muchichka László – Dr.Hardlove

11950305_10204860498613409_7224892788209063144_o

Akik eddig fogyasztották tartalmainkat, eddig más felületen, más szerzői nevekkel találkozhattak, de ezen kívül nem sok minden változik. Hivatásunk ugyanaz marad: megmutatni, hogy a geekoszféra a posztmodern egy olyan szegletét képviseli, amely jóval túlmutat azon, amit sokan hisznek: nyomorult kis kockák egész nap kontrollereket nyomogatnak. Geeknek lenni nem csak azt jelenti, hogy 0-24-ben képregényeket olvasunk, és szuperhősös filmeket nézünk. Igazából nehezen dekódolható, mit is old fel maga fogalom, de egy biztos: sajátosságai közé tartozik az intertextualitás, a különböző tudatformák (művészet, tudomány, teológia, pragmatika stb.) vegyítése, a nézőpontok és a hangnemek váltogatása, amelyben fontos szerepet kap a kultúrtörténeti kontinuitás használata is. Ezeket popkulturális köntösbe öltözve felismerni izgalmas, ezért arra biztatunk mindenkit, vizsgálja úgy az általunk szemlézett alkotásokat (és cikkeinket is), hogy még a legrosszabbak esetén is megtalálják azt az egy momentumot, részletet, ami túlmutat magán. Eddig Dr. Hardlove-ként praktizáltam az oldalon, és most saját névvel folytatom fenti missziómat.

HIRDETÉS

Zsótér Dániel – Mr.Rabbit

dani

Valaha, a kezdetek kezdetén, az ősidőkben Mr. Rabbitként, közösen vállaltam – Dr. Hardlove harcostársammal – főszerkesztői szerepet a Roboraptor indulásakor, miután egy sör- és pálinkaitaltól mámoros estén elhatároztuk, csinálunk egy saját geek-oldalt. Geneológiailag talányos nevemnek már többször, több helyen elmondtam eredetét, annyit segítek, hogy összefüggésben van a testemmel. Nem, nincsenek édes nyuszifüleim, bár lehet azzal jártam volna a legjobban. Talányos célozgatásom felfedői között egyéves életvezetési tanácsadást sorsolok ki! A jövőben tovább folytatjuk kiváló kollégáimmal a Roboraptor Podcast sorozatot, amelybe igyekszünk minden alkalommal valamilyen vendéget, szakértőt, megmondóembert hívni. Ezen kívül gyakran fogtok látni videókban, és elsősorban premierfilmek, illetve hosszú, unalmas cikksorozatok környékén. Amúgy ha nem ezt csinálom, akkor filmet írok, rendezek, zenélek és tanítok.

Keresztesi Ferenc – st ranger

keresztesi

Engem nem csupán a földi javak érdekelnek. Persze a pénz, illetve a korlátlan mennyiségű alkohol és drog ígérete nálam is sokat nyomott a latba, csakhogy mindezek mellett akad ám egy másik oka is annak, hogy úgy döntöttem, felfedem kilétemet. Nevezetesen az, hogy rohadtul untam már, senki sem érti, mit jelenti a st ranger. De most frankón: marhára nem azt jelenti, amire gondolsz. Továbbá nem: nem úgy kell kimondani. Arról meg már nem is beszélve, hogy nem nagybetűvel írjuk és főleg nem egybe. Á, most már úgyis tökmindegy. Felejtsd is el! A teljes nevem egyébként is szebb. Olyan jól eső érzés kimondani és leírni, nem igaz? Próbáld csak ki! Hát nem nagyszerű? Persze tudom, most csak nagyokat legyintgetsz, de ne aggódj: bőven fogod még gyakorolni a jövőben, amikor majd engem méltatsz, vagy sértegetsz.

Pintér Máté – Unchained Gutenberg

raptorfióka (9)

Civil életem első 24 éve során egyetlen, kifejezetten unalmas hobbira tettem szert: az olvasásra. Amikor elindult a blog és feltűnt, hogy a(z amúgy egytől-egyig zseniális) szerzők elég ritkán foglalkoznak könyvekkel – ami, valljuk be, a geekoszférának elhanyagolhatatlan szelete – úgy döntöttem, ellátogatok az első rapotoros mozizásra és csak úgy mellesleg, mintha mindegy lenne, odaszúrom, hogy nem írnak recenziókat. Ekkor magamra öltöttem a maszkom és átváltoztam egyszerű kommentelőből Unchained Gutenberggé. A hobbim végre a munkám lett a blog berkein belül. Most azonban, hogy feladatom bevégeztetett és immáron rendszeresek a geek könyvek recenziói, ideje felfednem valódi önmagam. A nevem Pintér Máté. És szeretek olvasni.

Pálinkó Tibor – Captain Urzatron

180799_186729831350999_4250883_n

Tibi vagyok, nagyon szeretem a sajtot és a képregényeket.

Dienes Ádám – Prof. DnS

dienes

Ahogy Prof. DnS-ként levetettem álarcom, és most kiléptem a kémcsövek magányos árnyékából, merőben új ötletek is megfogantak tudós agyamban. Eddig csak álnéven kutattuk, hogy a G4M3 névre keresztelt biológiai kockamatéria színtelen, szagtalan, légnemű anyaga milyen összetevőkből is áll. Hosszú, másfél éves kutatómunka alatt – amiben néha egy másik doktor is, valamint egy őrült gitárosnyúl, és pár sikoltozó csaj is a segítségemre volt, de nem úgy –, sok órányi, sőt, napnyi kockulás után a Roboraptor Game is kezdi kinőni saját, eddig szűkös kis kabátját – már amennyire egy raptoron jól néz ki egy bőrdzseki. Nemcsak a videók mennyisége nő, de sokkal több vendégszereplő is felbukkan (nyugi, nem tervezünk Gyurcsánnyal, vagy Kunhalmival GTA 5 multizni, pedig nagy lyolóság lenne!), de az élő bejelentkezés és streamelt műsorok is hamarosan elindulnak a gamercsatornánkon: megújulva, felfrissülve, új köntösben. De a lényeg mit sem változik; továbbra is úgy fogjuk kutatni hű társaimmal a kockaság és a gamerpiac legegyedibb, legkülönlegesebb, legragyogóbb darabjait, mint az ikszmanok (és NEM FARKASNAK hívják!) az adamantiumot.

Nemes András – Rick Rockatansky

raptorfióka (6)

Máig emlékszem Mr. Rabbit, alias Zsótér, az egyik főszerkesztő úr elfúló hangjára, ahogy könnyeivel küszködve, kétségbeesve könyörgött a telefonba, hogy legyek már olyan jó fej, és a megfelelő juttatások ellenében tiszteljem meg a Raptor-közösséget… na jó, oké, igazából csak simán felhívott, hogy mi lenne, ha időnként írnék pár cikket a blogra. Mivel alapvetően az első és egyetlen Geekz gárdájában garázdálkodom (igen, ilyen durva összefonódások vannak a blogszférában), egy darabig hezitáltam, de végül döntöttem: (Mad) Max Rockatansky előtt tisztelegve felöltöttem Rick Rockatansky alteregóját, és bevállaltam a raptorkodást. Az, hogy a srácok idáig jutottak, baromira nem az én minimális tevékenységemnek, csak a saját kitartásuknak köszönhető, én továbbra is vendégként fogok szerepelni ezen a kiváló felületen – de örülök, hogy itt lehetek, és a magam szerény eszközeivel a jövőben is igyekszem majd hozzájárulni a tartalomhoz (kivéve, ha még egy olyan rettenetet végig kell szenvednem, mint a 2007-es Hitman, mert akkor simán felmondok).

Dani Áron – Ron & Nerida

raptorfióka (3)

Azt hiszem ott voltam a legelső raptoros valamin, már ha tényleg az volt a legelső, és egyáltalán nem bíztam benne. A srácok viszont jól csinálták, és annak ellenére is el kell ismernem az érdemeiket, hogy egyébként folyamatos önkritikával élek saját magunk irányába. Vagy legalábbis időről-időre, mert bár mondhatom, hogy első-generációs raptor vagyok, csak néha tudok elmerülni a bloggerkedésben. Kezdetben a BKF, újabban Metropolitan fősuli közéletének az igazgatása foglalt le nagyon durván (HÖK-elnök voltam), aztán a sportban való mélyebb elmerülés (magyar bajnok, válogatott atléta is vagyok) és az egyéb médiumokon való publikálás (többek között a Mit nézzek ma?) vette el az időt a raptorkodás elől. Most azonban egy ideig irigylésre való módon nem lesz semmi fontos dolgom, úgyhogy kellemetlenül sokat fogok lábatlankodni, kötekedni, és néha talán még cikket is írni, elsősorban filmekről, másodsorban képregényekről, miközben a két kezemet is összeteszem, hogy a srácok behívjanak egy újabb podcastra!

Konkol Máté – Johnny Rottenbiller

raptorfióka (5)

A filmrendezés a fő ambícióm, de emellett forgatókönyvírás, vágás, operatőrködés, zeneszerzés, dalszövegírás, éneklés, gitározás, színházcsinálás, újságírás és költészet is foglalkoztat – mikor melyik mennyire. Első honlapom egy Star Warsos gportal volt, később, 13 évesen naplóból és filmnaplóból álló blogot kezdtem. Írni ugyanannyira szeretek, mint olvasni, és mostanában több időt is töltök vele. Most éppen pont ennyit.

Benkó Tamás – Monsieur Lacombe

1888475_10204436271002803_321827057130339555_n-e1441362011890

Benkó Tamás vagyok, eddig Monsieur Lacombe néven futottam a blogon és nem vagyok geek, de még lehetek. Itt a Roboraptoron elsősorban a klasszik hollywoodi mainstreamtől kicsit távolabb eső külföldi filmekre igyekszem irányítani a figyelmet.

Csengeri Viktorina – Rampant Foxcat

Csengeri-Viktorina-viktorinacsengeri@gmail.com-06205565265-e1441362195523

Csengeri Viktorina vagyok, aki a húszas évei elején járva szívesen tölti az idejét a filmnézésen túl azok elemzésével, szakmai kritizálásával is. A BKF – immár MET – művészeti karán diplomáztam, művészetelmélet szakon. Jelenleg pedig az ELTE filmtudomány mesterképzésén tanulok. Eddigi cikkeim a magyar filmekre fókuszáltak, de közeljövőben szívesen írnék más témákról is. Nézzetek (jó!) filmeket és olvassátok a Roboraptort! 🙂

Kertész Zsanett – Lézer Liza

zsani

Kertész Zsanett vagyok, 159 centi, negyven kiló és bolondok napján születtem. Jelenleg forgatókönyvíró hallgató vagyok. Imádom a Star Warst, a plüssállatokat, és Aki Kaurismakit. Főleg magyar filmes témákban írok. Illetve a drága főszerkesztők szeretik rám bízni a bénábbnál bénább nyálas francia filmeket. De szerintem csak azért, mert imádják, ha választékosan fikázok.

Bendó Zsuzsanna – Maya C

PortréfotóZsuzsanna

Eddig Maya C néven volt szerencsém készíteni néhány videóanyagot a Robirapi felületére. A Rezis anyagot különösen élveztem, és amikor Zsanival videojátékoztunk! Igazából nem tudom, mit keresek egy geek dolgokkal foglalkozó blognál, ismerem ezeket a gyík arcokat, és néha elrángatnak magukkal. Nem láttam a Star Wars-t! …Igen, én nem láttam a Star Wars-t!… Viszont imádom a filmtörténet gyöngyszemeit, inkább járok az Urániába, mint a blockbusterekre. Egyébként most végeztem operatőrként, keressetek és ömlesszetek el jobbnál jobb melókkal! Számom: 0620… (priviben) 🙂